Zserbó árpából (sütés nélkül 30 perc alatt)
tovább a teljes receptért »
Juditnak ajánlom ezt a desszertet, jobban mondva receptet, aki az előző nyáron (2011) kóstolta meg nálunk ezt a remek finomságot. Csak hogy a több Judit ismerősöm közül magára ismerjen biztosan, elárulom azt is, hogy azon a nyáron egy kellemes hétvégét töltöttünk el együtt, kirándultunk, libegőztünk, a János-hegyet jártuk be. Szóval Juditnak nagyon ízlett ez a csemege és most végre újból elkészítettem (majdnem másfél év után, pedig nagyon finom!), így megosztom a közönséggel is. Másik Judit barátnőmnek is ajánlom, amennyiben gluténmentes diétájában fogyaszthat árpát. :)
A recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg árpa
- 2 evőkanál biocsicsóka-sűrítmény (elhagyható)
- édesítőszer (méz, gyümölcscukor, nyírfacukor, stb. - ki mit használ)
- karobpor vagy kakaópor
- baracklekvár
- darált dió
- víz
Elkészítés:
Az árpát alaposan megmossuk, az a jó, ha van időnk arra, hogy áztassuk. Egy éjszakát vagy legalább pár órát. Ha nincs rá mód, akkor a megmosott árpát feltesszük főzni. Áztatás esetén gyorsabban megfő.
A megfőtt árpához hozzákeverjük a biocsicsóka-sűrítményt, majd addig édesítjük, míg megfelelő édest ízt elérjük.
Három egyenlő részre osztjuk. Az első adagot leterítjük egy picit mélyebb tálba. Nekem jénai üvegedényem jutott erre a célra. Megkenjük baracklekvárral. Ismét egy adag árpával befedjük. Szórunk rá darált diót, amit előtte szintén édesítünk. Ha mézzel keverjük össze a diót, akkor miután a dióval megszórtuk az árpát, akkor csurgatjuk rá a mézet (ne túl vastagon). Az utolsó adag árpát is elterítjük a diós rétegen és ezt karobos vagy kakaós mázzal egyenletesen leöntjük.
Karobos máz:
- Karob
- méz vagy gyümölcscukor, nyírfacukor, stb. - ki mit használ
- víz
A karobport kikeverjük a cukorral, majd kevés vizet öntünk hozzá és felmelegítjük. Addig melegítjük, míg egy picit sűrűbbé - olvasztott csoki állagúvá nem válik.
Fényes lesz a máz, ha pár csepp olajat is keverünk hozzá.
A desszertet pár órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál gyümölcsöt tehetünk a tetejére.
« Lúgosító zöld por házilag | Heti saláta ötlet: cukkini szezámos öntettel » |
|
|