Gyümölcsös árpa (gersli)
tovább a teljes receptért »
Az árpa fontosabb kenyérgabona volt a görögök és a rómaiak idején, mint a búza. Ezt jelzi az is, hogy a római Ceres isten árpából és nem búzából font koszorút viselt. Alacsony gluténtartalma miatt azonban az árpalisztből nem lehetett nagy cipót sütni, így végül helyébe a búza lépett. Az árpa gyógyító hatásának még napjainkban is találni nyomát, ugyanis a fogászatban gyakran alkalmazott helyi érzéstelenítő az árpa egyik alkaloidjának szintetikus változata. Az árpa jelentősége a sörgyártásban napjainkig jelen van. A gabonaszemeket először kicsíráztatják, majd a sarjadó csíranövényeket kiszárítják. Az így keletkező malátát vízzel keverik, majd élesztővel erjesztve, hordóba töltve sör készül belőle. Malátából készül a whisky is. Noha abszolút nem értek egyet az alkohol fogyasztásával, mégis érdekes információként osztottam meg. A sör és a whisky ugyan árpából készül, de egyátalán nem egészséges. Ez mutatja azt is, hogy nem mindegy, milyen technikával használjuk fel adott esetben az árpát. Máskülönben az árpa rostban gazdag táplálék, így mindenképpen a bélrendszert alaposan átmozgatja, rostjai által a bélfalakon lerakódott anyagokat tisztítja. Nem mellékes az a tény is, hogy magas magnézium, kálcium, kálium és foszfor tartalma van. Fogyasztható sós és édes ételként is. Most egy édes receptet osztok meg mindenkivel.A recept: Hozzávalók: - 25 dkg hántolt árpa - víz - 2 db körte - 2 db banán - 6-8 szem eper - 1 teáskanál biocsicsóka sűrítmény - 1 csapzott evőkanál gyümölcscukor (vagy ki mivel édesít...) - darált dió (kihagyható) Elkészítés:A hántolt árpaszemeket átmossuk, majd feltesszük főzni. A víz jól ellepje. Főzés közben tartózkodjunk a gerslitől látótávolságra, nehogy leégjen, vagy kifusson. Amikor a szemek már megpuhultak, és a víz is lefőtt róla, biocsicsóka-sűrítménnyel összekeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcscukrot és végül a felaprított gyümölcsöket. Díszítésként eperszemekkel díszítettem és darált dióval szórtam meg. Ez lecserélhető kókuszreszelékre is. De az általam felsorolt gyümölcsök természetesen nincsenek kőbe vésve. Téli napokon citrusfélékkel, kivivel, nyáron meggyel, cseresznyével vagy barackkal, szilvával is elkészíthető. Egy szó, mint száz fenséges - egészséges eleség reggelekre és desszertekhez. :)Tejberizs helyett inkább válasszunk gyümölcsös árpát. Jobban jár vele a szervezetünk.
« Vegán majonézes kínai kel saláta | Tzatziki » |
|
|