Zabkása (eperrel) egészségesen
tovább a teljes receptért »
Lev Tolsztoj hitte, hogy a húsevés elhagyása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember uralkodni tudjon szenvedélyein. Rendkívül szigorúan vette a vegetáriánus táplálkozás szabályait: mindössze zabkását, kenyeret és zöldséglevest fogyasztott. Felhagyott az italozással és a dohányzással, és megpróbálta meggyőzni a birtokán élő parasztokat, hogy utánozzák. "Miért kábítják magukat az emberek?" című esszéjében Tolsztoj az alkoholról és a cigarettáról is becsmérelő hangon szólt, kábítószernek titulálva őket, ugyanis meggyőződése volt, hogy az emberek e két szert érzéstelenítőként használják nyugtalan lelkiismeretük elaltatására. Az író szerint az emberi élet zavarodottsága elsősorban a folyamatosan mérgezett állapotból származik. Tolsztoj nyomdokaiba is lépve, egy igen egészséges reggeli csemege receptjét osztom meg. Ez nem más, mint a helytelenül nélkülözött zabkása receptje. Sokakban talán a kása, sőt a zabkása hallatán negatív gondolatok támadnak, de csak azért, mert még nem ettek finoman egészséges zabkását. Roppant egyszerű titka van a finom íz elérésének: Jó érett gyümölccsel kell ízesíteni! (Télen pedig lekvárral vagy aszalt gyümölcsökkel is lehet.) A recept: Hozzávalók: - 1 adag zabpehely - víz - 1 marék gyümölcs - napraforgómag - őrölt lenmag - őrölt szezámmag - őrölt mák - kókuszreszelék Elkészítés:A zabpelyhet mielőtt vízzel felöntjük, érdemes egy kicsit megpirítani, vigyázva arra, hogy a szemek ne égjenek meg. Miután megpirítottuk a zabpelyhet, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje és közepes lángon elkezdjük főzni - nagyon gyorsan megduzzad, felszívja a vizet.Miután megfőtt, hozzákeverjük a magvakat, majd a felaprított gyümölcsöt. Kókuszreszeléket tehetünk hozzá tálaláskor vagy főzés közben is. Aki nagyon édes szájú, ízesítheti mézzel, gyümölcscukorral vagy aszalt gyümölcsökkel.Tápláló reggeli, ami segít a szervezet reggeli "takarításában" is. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Olcsó és kiadós reggeli. Ha jól lakunk vele reggel, kevésbé leszünk éhesek napközben. A másik előnye, hogy 30 perc alatt nem csak elkészül, de el is fogyhat. :) Ízvilága tovább turbózható növényi tejjel is.
« Thai tészta, kaporral | Mézes-fahéjas chia puding » |
|
|