Fűszeres Sütőtök Pite
tovább a teljes receptért »
Ilyenkor októberben mindenhol sárgán világítanak a sütőtökök. A piacon, a zöldségesnél, a kertben… A recept téma adja magát, mindig hangsúlyozom, hogy azokat a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszuk amelyeket a természet kínál nekünk az adott évszakban. A sütőtök nagyon sok B vitamint tartalmaz. Fogyasztása szebbé teszi a bőrünket és magas rosttartalma miatt jelentős béltisztító hatással bír. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
A sütökökből számtalan recept készíthető, édesség gyanánt az alább pitét ajánlom:
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg világos tönköly liszt
8 dkg nyírfacukor vagy nádcukor
csipet só
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
15 dkg bio margarin
Töltelék:
50 dkg nyers, tisztított sütőtök
2-3 evőkanál méz vagy nyírfacukor, vagy nádcukor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szerecsendió
késhegynyi őrölt kardamon
100 ml kókusztejszín
3 evőkanál kukorica keményítő
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percet pihentetjük. A töltelékhez a sült tököt a kókusztejszínnel, a tetszőleges édessítővel, fűszerekkel, keményítővel, botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Pite formához kinyújtjuk a tésztát kb. 0,7 cm vastagságúra és egy 32 cm átmérőjű, kiolajozott pite formát kibélelülnk a tésztával és 5 percig 180 C fokon elősütjük. Majd beletöltjük a tölteléket és további 20 percig sütjük.
Nagyon finom melegen, hidegen, önmagában vagy egy meleg, fűszeres teával.
« Brokkoli krémleves nyersen | Sütőtök muffin » |
|
|