Tavaszi Zöld Pite
tovább a teljes receptért »
Az alábbi recept egyik kedvenc, gyors fogásom, legyen szó hétköznapról, ünnepről vagy piknikről. A feltét pedig annyi és olyan zöldség kavalkád ami a kedvencünk és csak a fantáziánk szab határt. Most én a kedvenc zöldségeimmel gazdagítottam ezt a pitét, de minden zöldség éppen csak roppanós, zsenge. Nem szeretem a “halálra” főzött, sütött zöldségeket a tányéromon.
Három fázisban készül a pite:
Tészta:
125 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
125 g világos tönköly liszt
1/2 kk himalaya só
1/2 kk őrölt kömény
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
125 g bio margarin
1-2 dl víz vagy növényi tej
A tészta hozzávalóit összekavarjuk és alaposan összegyúrjuk. Megszórjuk kevés liszttel és pihentetjük ameddig elkészül a feltét.
Feltét: Besamel
4-5 evőkanál világos tönköly liszt vagy rizsliszt
4-5 evőkanál kókusz olaj
4 dl rizstej, vagy 2 dl kókusztejszín- 2 dl vízzel elkeverve ( így krémesebb, finomabb)
1 kk himalaya só
késhegyni őrölt koriander
késhegyni őrölt fehér bors
1 evőkanál citromlé
1 cikk préselt fokhagyma
A kókusz olajat felolvasztjuk, hozzáadjuk állandó keverés mellett a lisztet ( kézi habverő segítségével folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós). Óvatosan adagoljuk hozzá a tejet. Lehúzzuk a lángról és besűrítjük, állandó keverés mellett pedig ízesítjük, fűszerezzük. Lágy, selymesnek, csomómentesenk kell, hogy legyen.
Zöldségek:
1/2 brokkoli rózsáira szedve
fél maroknyi zöld spárga
kaliforniai paprika csíkokra vágva
tehetünk rá zöldhagymát, póréhagymát felkarikázva
1-1,5 liter vizet felforralunk, amelybe 1 kk sót és 1 kk szódabikarbónátot teszünk, amikor lobog külön-külön beledobjuk a brokkolit, majd a spárgát, kettő percig blansírozzuk, kiemeljük és hideg vízfürdőbe mártjuk, majd ugyanezt tesszük a spárgával is. A többi zöldség teljesen nyersen kerül a pitére.
A tésztát 0,5-0,7 cm vastagságúra nyújtjuk és egy kerek vagy szögletes kb. 30×20-as méretű tepsit kibélelünk vele. A szélét felhozzuk, mint a pizzánál, hogy ne fólyon ki a mártás. Rákanalazzuk a mártást, ráhelyezzük a zöldségeket, én kevés vékonyra szeletelt sajtot is tettem rá és előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük. Főételként egy zöld salátával isteni lakoma!
« Vegán hamburgeres nyílt! | Itt a zöldségízű fagyi » |
|
|