Avokádókrém (Guacamole) recept vegetáriánus

Avokádókrém (Guacamole)

2012. december 14. Vegetáriánus receptek 

Avokádókrém (Guacamole) Szeretjük! Nyers, gyors, finom, laktató. Egyszerű és sokféleképp saját ízlésre formálható.

Alaprecept:
- 1 avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek citromlé (citrom leve)
- 4 ek tejföl
- só, bors ízlés szerint

Végy 1 db szép, nagy, érett (puha) avokádót. Ha csak keményet találsz a boltban, szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik – ha banán mellé teszed, az még gyorsít az érési folyamaton. Szedd le a héját, ha érett rendkívül könnyen adja magát. Vágd ketté, szedd ki a magját (ha vállalkozó kedvű kertész vagy csíráztasd és ültesd el), a húsát pedig tedd bele egy kisebb kerámia vagy üvegtálba, majd törd össze villával. Jöhet a többi összetevő, reszelt fokhagyma, citrom, tejföl, fűszerek.
Most nem volt otthon citromunk, így francia magos mustárt választottam kiegészítőnek, amiből 2 evőkanálnyit tettem a krémbe – nem bántam meg.
Van aki olajat is tesz bele, de mivel az avokádó növényi zsírtartalma kiemelkedően magas (25-30%) én ezt hanyagolom. További ötletek az ízesítésre: főtt tojás, paradicsom, paprika, vöröshagyma, póréhagyma, olíva bogyó, majonéz, zöldfűszerek, tabasco, chilli.

És lássuk, hogy a fentieken túl miért szerethető még az avokádó!

Az avokadó (Persea americana) Közép-Amerikában őshonos haszonnövény, melyet már 5000 évvel ezelőtt fogyasztottak az aztékok. Hozzánk (Európába) a spanyol hódítás közvetítésével került. Pár éve már nem kuriózum kishazánk boltjaiban sem. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt.
Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, kitűnő antioxidáns. Az érett gyümölcs kiváló kálium- foszfor-, vas-, nátrium- valamint kalcium- és magnéziumforrás. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, a koleszterin szintet csökkenti, csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. B-vitaminjai segítik az agysejtek melatonin termelését. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.
Az érett termésből magas A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin tartalmú olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Az érzékeny bőr kiváló táplálója, segíti az ekcéma gyógyulását is. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fáját őshazájában épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz használják.

Bodolai Móni

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Zabpehely lepény Avokádókrémes banán falatkák »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!