Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Krémes vegán mac ‘n’ cheese - ha így készíted, egészségesebb és táplálóbb a klasszikus verziónál
Habkönnyű, édes nosztalgia - ez a vegán császármorzsa biztosan elvarázsol
Vegán misoleves: umamis ízek mindössze pár összetevőből
Rendhagyó kókuszgolyó klasszikus ízvilággal - titkos összetevőtől lesz táplálóbb
Leveleskel vagy rebarbaralevélnyél?
Receptek
Ragadozó állat sétált a Pest vármegyei bevásárlóközpont emeletén
07:03 Prove - a világ vegán szemmel 
Ritka látványt osztottak meg az érdi állatmentők közösségi oldalukon: az éjszakai felvételen az látszik, amint egy borz sétál egy érdi bevásárlóközpont emeletén. Nem sokkal később pedig egy diósdi árokban, az autópályától nem messze kuporgó fajtársához riasztották a szervezetet. ,,Mostanában egyre több róka, vaddisznó, őz bukkan fel lakott területeken, de amit most mutatunk, az mindent visz… The post Ragadozó állat sétált a Pest vármegyei bevásárlóközpont emeletén appeared first on Prove.
Ha így főzöl, többé nem lesz szükséged a konyhai mérlegre
05:25 Prove - a világ vegán szemmel 
Nem a dekákra és grammokra kimért, szigorú listába gyűjtött összetevőkben hisz Steiner Kristóf és Nimrod Dagan. A házaspár új közös szakácskönyve, az Így is ehetünk - a klasszikus receptformátumból kilépve - hű ehhez a filozófiához, és azt mutatja meg, hogy lehet igazán lélekmelengető, feltöltő és kísérletezésekben gazdag egy-egy főzés a merev receptkövetés helyett. Könyvbemutatón jártunk.… The post Ha így főzöl, többé nem lesz szükséged a konyhai mérlegre appeared first on Prove.
Rendhagyó kókuszgolyó klasszikus ízvilággal - titkos összetevőtől lesz táplálóbb
tegnap 07:03 Prove - a világ vegán szemmel 
Nem a hagyományos módon készül ez a kókuszgolyó, az ízélményből azonban ez cseppet sem von le, sőt. Ráadásképp ebben a variációban egészségesebb és táplálóbb is az eredetinél. Te is sorban álltál gyerekkorodban a büfénél, hogy a zsebpénzedből vegyél egy kis kókuszgolyót? Ráadásul ez az a desszert, amiből szinte lehetetlen kinőni. Ha vendégeket vársz, és meglepnéd… The post Rendhagyó kókuszgolyó klasszikus ízvilággal - titkos összetevőtől lesz táplálóbb appeared first on Prove.
Ezzel a vitaminnal akár felére csökkenthető egy újabb szívroham kockázata
tegnap 05:25 Prove - a világ vegán szemmel 
A D-vitamin-pótlás nemcsak az immunrendszer és a csontok egészségéhez elengedhetetlen, egy friss kutatás szerint a második szívroham kockázatát is csökkentheti az infarktuson már átesettek körében. Egy Pest megyei nagyközségben praktizáló háziorvos pedig azt is kiemelte, a szívroham után kulcsfontosságú a betegek életmódváltása is. Ma már köztudott, hogy a szervezetünk napfény hatására maga termeli a D-vitamint,… The post Ezzel a vitaminnal akár felére csökkenthető egy újabb szívroham kockázata appeared first on Prove.
Sokan követik el ezt a hibát az őszi kertrendezés során
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 
Bár sokan rutinból gyújtják meg az összehúzott avart és lehullott leveleket, ma már bizonyított, hogy ez súlyosan károsítja a levegőminőséget és az élővilágot. Léteznek egyszerű, kíméletes és hatékony megoldások is, amelyekkel a lehullott lomb nem teher, hanem érték lesz. Az őszi kert- és lakókörnyezet egyik gyakori jelensége a lehullott falevelek elégetése. Fontos azonban tudnod, hogy… The post Sokan követik el ezt a hibát az őszi kertrendezés során appeared first on Prove.
Kipusztult a Vértes bennszülöttje - egyesek szigorúbb fellépést sürgetnek
2025. november 22. Prove - a világ vegán szemmel 
Nagy veszteség érte a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot: ma már csak emlék a kőhányási berkenye. A világon kizárólag a Vértesben élő fafaj utolsó egyede is kipusztult. A megoldás egyesek szerint a szigorúbb vadgazdálkodás lenne, mások szerint azonban egyéb lehetőségekkel is lehetne számolni. Döbbenten szembesültek a természetvédelmi szakemberek a ténnyel, hogy a Vértes-hegységben élő, kizárólag ott előforduló… The post Kipusztult a Vértes bennszülöttje - egyesek szigorúbb fellépést sürgetnek appeared first on Prove.
Vegán misoleves: umamis ízek mindössze pár összetevőből
2025. november 21. Prove - a világ vegán szemmel 
A misoleves könnyed, tápláló fogás, ami 15 perc alatt el is készül. A miso, tofu és alga harmóniája pedig minden falatban hozza az ízrobbanás élményét. Elsőre talán riasztó alapanyagnak tűnhet az alga, ami bizonyos szempontból természetes: a hagyományos magyar konyha nem dolgozik ezzel az összetevővel. Ugyanakkor érdemes megismerkedned vele, hiszen az alga - vagy más… The post Vegán misoleves: umamis ízek mindössze pár összetevőből appeared first on Prove.
Ebadót vezetnek be egy magyar városban
2025. november 20. Prove - a világ vegán szemmel 
Szigethalmon jövő évtől ebrendészeti hozzájárulást vezetnek be. A kutyatulajdonosok befizetéseiből ivartalanítási programokat támogatnának, hogy ezzel is csökkentsék a kóbor állatok számát. Jövőre már a szigethalmi kutyatulajdonosok jelentős részének ebrendészeti hozzájárulást kell fizetni. A négy hónaposnál idősebb kutyák után évente legalább 6000 forintot kell befizetni, amelyet az önkormányzat ivartalanítási programokra, menhelyek működtetésére és állatvédelmi szervezetek támogatására… The post Ebadót vezetnek be egy magyar városban appeared first on Prove.
Ezekkel az ételekkel még az illatod is vonzóbb lehet
2025. november 19. Prove - a világ vegán szemmel 
A génjeink, hormonszintünk és az egészségügyi állapotunk mind befolyásolják testünk kémiáját. Az illatunkra ezek mind hatnak, ahogy az elfogyasztott ételek is nagyban hozzájárulhatnak a vonzó, esetenként pedig a kellemetlen szagokhoz. Mindannyian az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi illatprofillal rendelkezünk. A génjeink, egészségügyi állapotunk és a higiénia mellett még az általunk elfogyasztott ételek is befolyásolják a testünkben zajló… The post Ezekkel az ételekkel még az illatod is vonzóbb lehet appeared first on Prove.
Eddig kevéssé emlegetett módszert javasolnak kutatók az öregedés lassítására
2025. november 19. Prove - a világ vegán szemmel 
A nyelvtanulás nemcsak a szellemi frissességet és kreativitást fejleszti, hanem egy friss tanulmány szerint az egészséges öregedést is támogathatja. Az elöregedő társadalmak jelentette probléma így egy fokkal kezelhetőbbé válhat, bár ehhez az oktatásban és az egészségügyben dolgozók közreműködésére is szükség van. Emellett a fizikai frissesség biztosításáról sem szabad megfeledkezni, amely megfelelő mozgással és étrenddel támogatható.… The post Eddig kevéssé emlegetett módszert javasolnak kutatók az öregedés lassítására appeared first on Prove.
Krémes vegán mac ‘n’ cheese - ha így készíted, egészségesebb és táplálóbb a klasszikus verziónál
2025. november 18. Prove - a világ vegán szemmel 
Bár sokak számára elképzelhetetlen, növényi alapokon is készíthető mac ‘n’ cheese. Ráadásul akkor, ha a hagyományos helyett ezt a vegán receptet választod, a klasszikusnál táplálóbb fogást rakhatsz az asztalra. A komfortételek királynője most új köntösben tér vissza. Ez a vegán mac ‘n’ cheese nemcsak krémes és selymes, hanem valódi tápanyagbomba is. A kesudió és a… The post Krémes vegán mac ‘n’ cheese - ha így készíted, egészségesebb és táplálóbb a klasszikus verziónál appeared first on Prove.
Habkönnyű, édes nosztalgia - ez a vegán császármorzsa biztosan elvarázsol
2025. november 17. Prove - a világ vegán szemmel 
A császármorzsa klasszikus ízei most vegán köntösben térnek vissza. Ha úgy szeretnéd tálalni, ahogy anno a szüleid tették az asztalra, öntsd nyakon egy kis házi lekvárral. Ha viszont modernebb kiadásban is kipróbálnád, van egy-két újhullámos öntettippünk. A császármorzsa igazi nosztalgiaétel - gyerekkorunk vasárnapi ebédjeinek kedvenc zárása. Ebben a vegán változatban minden megvan, amit az eredetiben… The post Habkönnyű, édes nosztalgia - ez a vegán császármorzsa biztosan elvarázsol appeared first on Prove.
Ma még a napi rutin részei - nemsokára luxuscikké válhatnak ezek az élelmiszerek
2025. november 16. Prove - a világ vegán szemmel 
Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a technológia minden problémára megoldást kínál, egy friss tanulmány szerint a gyorsuló éghajlatváltozás mellett még a legmodernebb technikai vívmányokkal sem lehet biztosítani a kávé, csokoládé és bor fenntartható termelését. A kutatók szerint a termelők aktuális reménysége sem hozhat áttörést. Reggeli kávé, esti nassolás, hétvégi borozgatás a barátokkal - mindezek… The post Ma még a napi rutin részei - nemsokára luxuscikké válhatnak ezek az élelmiszerek appeared first on Prove.
Bemutatkozik a megújult Prove - még több tudatosságot viszünk a mindennapokba
2025. november 14. Prove - a világ vegán szemmel 
2025. 11. 14. - Teljes arculatváltással, megújult weboldallal és az eddigieknél is szélesebb tartalmi kínálattal várja több mint 200 ezer olvasóját Magyarország egyik legnagyobb tudatoséletmód-magazinja, a Prove. A Prove azzal a céllal indult 2018. november elsején, hogy inspiráló történeteket, mennyei recepteket és naprakész híreket kínáljon a növényi alapú étkezésről, a fenntartható szokásokról, az állatok iránti… The post Bemutatkozik a megújult Prove - még több tudatosságot viszünk a mindennapokba appeared first on Prove.
B12-vitamin kérdezz-felelek - amiket eddig esetleg nem tudtál (x)
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel 
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a B12-vitamin pótlása továbbra is kritikus pont még a tudatos vegán közösségben is. Bár a szükséges információk rendelkezésre állnak, laboreredmények és személyes beszámolók sorai jelzik: sokan még mindig alábecsülik ennek a vitaminnak a jelentőségét - pedig a hiány súlyos, akár visszafordíthatatlan következményekkel járhat. A kérdés nem az, hogy… The post B12-vitamin kérdezz-felelek - amiket eddig esetleg nem tudtál (x) appeared first on Prove.
Izomból cáfolják a fehérjemítoszt ezek a magyar sportolók
2025. november 22. Prove - a világ vegán szemmel 
Még két hétig, december 7-ig megtekinthető a Tranzit by Flow étteremben az a fotókiállítás, amely növényi étrendet követő sportolókat mutat be. A Magyar Vegán Egyesület célja, hogy a tárlattal megmutassa: az erő, az állóképesség és a gyors regeneráció nem kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel érhető el. Új fotókiállítást nyitott meg novemberben a Magyar Vegán Egyesület. A… The post Izomból cáfolják a fehérjemítoszt ezek a magyar sportolók appeared first on Prove.
Káposztás pirog
Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt 2,5 kk só 3 dkg friss élesztő 1 dl olaj kb. 4 dl langyos tej A töltelékhez: 1 fej káposzta 3 ek olaj 1,5 kk só 1/2 kk őrölt feketebors A tésztához a lisztet kelesztőtálba tesszük, belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos tejjel puha tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük a tálat, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A káposztát finomra reszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a káposztát, borsozzuk, adunk még egy kevés sót hozzá, és fedő alatt puhára sütjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, és 7-8 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle. 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatunk, és a körök közepére teszünk 2 evőkanál tölteléket. A megtöltött tésztákat félbehajtjuk, a széleket jól összetapasztjuk, és villával összenyomkodjuk, díszítjük. A kész pirogokat sütőlapra tesszük, és még 20 percig kelesztjük. 200 fokos, előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ritka, veszélyes állatot észleltek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében
2025. november 21. Prove - a világ vegán szemmel 
Szokatlanul sok kígyóészlelést hozott ez az év, köztük több keresztes viperára vonatkozó bejelentéssel Sátoraljaújhely térségében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által működtetett országos adatgyűjtő rendszernek köszönhetően ma már pontosabban követhető, hol bukkannak fel hüllők és kétéltűek. A térségben most megjelenő keresztes vipera továbbra is ritka fajnak számít, így a természetjárók számára különösen érdekes. Egyúttal… The post Ritka, veszélyes állatot észleltek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében appeared first on Prove.
Átlag feletti a megelőzhető halálozások aránya hazánkban - egyszerű ellenszert ajánlanak a kutatók
2025. november 20. Prove - a világ vegán szemmel 
Hogyan csökkentheti a vörös és feldolgozott hús fogyasztásának mérséklése az egészségügyi válságot? Egy új elemzés szerint visszaszoríthatná a magas jövedelmű országok egészségügyi kiadásait, és hozzájárulhatna a túlterhelt egészségügyi rendszerek mentesítéséhez. Egy másik jelentés szerint a magyar állam továbbra is keveset költ az egészségügyre a többi országhoz képest. Ugyanakkor a káros szokások és rizikófaktorok terén az… The post Átlag feletti a megelőzhető halálozások aránya hazánkban - egyszerű ellenszert ajánlanak a kutatók appeared first on Prove.
Eddig kevéssé emlegetett módszert javasolnak a kutatók az öregedés lassítására
2025. november 19. Prove - a világ vegán szemmel 
A nyelvtanulás nemcsak a szellemi frissességet és kreativitást fejleszti, hanem egy friss tanulmány szerint az egészséges öregedést is támogathatja. Az elöregedő társadalmak jelentette probléma így egy fokkal kezelhetőbbé válhat, bár ehhez az oktatásban és az egészségügyben dolgozók közreműködésére is szükség van. Emellett a fizikai frissesség biztosításáról sem szabad megfeledkezni, amely megfelelő mozgással és étrenddel támogatható.… The post Eddig kevéssé emlegetett módszert javasolnak a kutatók az öregedés lassítására appeared first on Prove.
Eldőlt: nem kerülhet már sejttenyésztett hús a hazai boltok polcára
2025. november 18. Prove - a világ vegán szemmel 
A parlament jóváhagyta a laborhús magyarországi tilalmát. A döntést egészségügyi és környezetvédelmi okokra, valamint a normalitás és a hagyományos agrárium védelmére hivatkozva hozták meg. A határozat mellett azonban valójában nem sorakoztathatók fel összehasonlítható mennyiségű adatok. Megszavazta a magyar parlament a laborhús, azaz az állatisejt-alapú, klinikai körülmények között tenyésztett hús tilalmát az országban. A döntést 140… The post Eldőlt: nem kerülhet már sejttenyésztett hús a hazai boltok polcára appeared first on Prove.
Nem ugyanannyit kell izzadni ugyanazért a szívvédő hatásért a nőknek és a férfiaknak
2025. november 18. Prove - a világ vegán szemmel 
Ugyanakkora szívvédő hatásért csaknem kétszer annyit kell sportolniuk a férfiaknak, mint a nőknek egy friss kutatás szerint. A felfedezés új megvilágításba helyezi az eddigi mozgásajánlásokat, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészséges életmódra vonatkozó ajánlások nem lehetnek egységesek mindenkire. Természetesen a mozgás mellett az étrend is rendkívül jelentős befolyásoló tényező. Nagyjából kétszer annyi… The post Nem ugyanannyit kell izzadni ugyanazért a szívvédő hatásért a nőknek és a férfiaknak appeared first on Prove.
Dr. Schwab Richárd: Nem a vegánokkal van a probléma, a többségi társadalom nem elég nyitott
2025. november 17. Prove - a világ vegán szemmel 
A növényi étrend egészségre gyakorolt hatásairól beszélt dr. Schwab Richárd gasztroenterológus legújabb könyve megjelenése apropóján. A kötet, amelyet Petri Nóra táplálkozási tanácsadóval együtt írt, a mikrobiombarát életmód alapjait mutatja be. A tudományos magyarázatok mellett gyakorlati tippekkel is bőségesen ellátják az olvasókat. A szerzők célja, hogy mindenki könnyen elkezdhesse az egészségesebb, tudatosabb életmódot. ,,A növényi étrendre… The post Dr. Schwab Richárd: Nem a vegánokkal van a probléma, a többségi társadalom nem elég nyitott appeared first on Prove.
Te tudod, hogy készül a parmezán? Sokakat sokkolt az eljárás
2025. november 15. Prove - a világ vegán szemmel 
Sokan soha többé nem akarnak parmezánt enni, miután megtudják, hogyan készül. A világszerte rajongva szeretett sajt nem csak amiatt nem illeszthető a vegán étrendbe, mert tejből készül. Van egy másik, etikai szempontból erősen vitatott összetevője is: a borjú gyomrából nyert enzim. Időnként az internet újra felfedez egy-egy olyan, étellel kapcsolatos tényt, amiről azt hinnéd, hogy… The post Te tudod, hogy készül a parmezán? Sokakat sokkolt az eljárás appeared first on Prove.
Németországban olcsóbb lett a vega bevásárlás, mint a húsos, mi ettől messze vagyunk
A magyar piaci környezet nem támogatja a növényi eredetű élelmiszerek terjedését, ebben is szembemegyünk az európai trendekkel.
Receptek
Hírek
Éttermek
Blogok
Katalógus
Kedvencek
Kapcsolat



