
Még kapható a második,
bővített kiadás!

Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Tavaszváró töltött gomba kurkumás barnarizzsel
3 látványos fogás a húsvéti asztalra: mindenki tud enni belőle
Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval
Így helyettesítsd a tojást húsvétkor növényi alapokon - tippek, trükkök és receptek
Receptek
Dahi baingan - joghurtos padlizsán
A padlizsán az indiai konyha egyik izgalmasabb alapanyaga - füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán és aromás joghurtban. Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret. Dahi baingan - joghurtos padlizsán Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kk kurkuma 1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint) 1 kk só kevés víz (a pasztához) olaj a sütéshez A joghurtos mártáshoz: 5 dl natúr joghurt 1/3 kk asafoetida 1/2 kk őrölt római kömény 1 kk só egy csipet őrölt chili (ízlés szerint) A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük. Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele. Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.
Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Különös módszerrel rabolt el két elkövető kölyökkutyákat egy denveri állatkereskedésből. Az eseményeket az üzlet biztonsági kamerája rögzítette is. A két elrabolt buldog közül az egyik még mindig nem került elő. A Denver államban található Perfect Pets nevű állatkereskedés biztonsági kamerája rögzítette azt a rablási kísérletet, amelyről februárban számolt be az ABC News. A felvételen az… The post Rohamot színlelve raboltak el kölyökkutyákat egy állatkereskedésből appeared first on Prove.hu.
Védhet a vérrögök kialakulása ellen a növényi étrend
tegnapelőtt Prove - a világ vegán szemmel
Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy hatékony lehet a növényi étrend a lábban és a tüdőben képződő vérrögök által okozott keringési zavarok ellen. A kutatók egy nagymintás, több mint tíz évre kiterjedő adatgyűjtés alapján jutottak erre a következtetésre. A vénás tromboembólia az egyik legveszélyesebb keringési zavar, amelyet gyakran nem ismernek fel időben. A növényi… The post Védhet a vérrögök kialakulása ellen a növényi étrend appeared first on Prove.hu.
Egyre több a vadgerle, gyorsan fel is oldják a vadászati tilalmat
2025. április 21. Prove - a világ vegán szemmel
Nyugat-Európában 25 százalékkal megugrott a populáció a 2021-es kilövési tilalom bevezetése óta, ezen felbuzdulva pedig újra vadászhatóvá teszik a vadgerlét Európában. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hivatalos besorolása alapján azonban a faj továbbra is a veszélyeztetett kategóriába sorolható, és közepes szintű kihalási kockázatnak van kitéve. Ismét vadászhatóvá válik a vadgerle Európában, az Európai Unió feloldja az… The post Egyre több a vadgerle, gyorsan fel is oldják a vadászati tilalmat appeared first on Prove.hu.
Körözöttel töltött paprika
Hozzávalók: - 25 dkg túró - 10 dkg juhtúró (elhagyható) - 3 ek tejföl - 1,5 kk pirospaprika - 1/4 kk asafoetida - 1/4 kk frissen őrölt bors - 1/2 kk őrölt fűszerkömény - 1 1/2 kk só - kb. 4 tölteni való paprika A körözött elkészítése rendkívül egyszerű: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük, hogy minden íz összeérjen. Ezután készítsük elő a paprikákat: vágjuk le a paprika tetejét, majd a csumáját óvatosan szedjük ki, ügyelve arra, hogy a paprika ne sérüljön. Töltsük meg a paprikákat a körözöttel. Miután a paprikák mindegyikét megtöltöttük, tegyük őket egy tálcára, és helyezzük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Hűtés után szeleteljük fel a paprikákat. Kedvünk szerint készíthetünk hozzá pirítóst, vagy tálalhatjuk frissen sült kiflivel, zöldségekkel.
Málnás-pisztáciás-zabos tiramisu
A tiramisu az olasz desszertek királynője - és mint minden klasszikus, időről időre új ruhát kap. Ez a változat messze van a hagyományos kávés-piskótás ízvilágtól, mégis hozza azt a krémes, réteges kényeztetést, amit annyira szeretünk benne. A zabkekszes alap karakteresebb, a málnás-pisztáciás kombináció pedig friss, gyümölcsös és üdítően modern. Tökéletes egy hétvégi ebéd lezárásaként, de simán megállja a helyét ünnepi desszertként is - főleg, ha valami különlegeset tennél az asztalra. Hozzávalók: 30 dkg zabkeksz 1,5 dl tejeskávé 50 dkg mascarpone 1,5 dl tejszín 3 ek méz 20 dkg pisztáciakrém 5-6 ek málnalekvár Egy üvegtál vagy sütőtál alját kirakjuk zabkekszekkel, majd meglocsoljuk a tejeskávéval - annyival, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne ázzanak el teljesen. A mascarponét elkeverjük a mézzel és a pisztáciakrémmel, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos krémet kapjunk. A zabkekszes rétegre kanalazunk néhány evőkanál málnalekvárt, elegyengetjük, majd ráhalmozzuk a pisztáciás krém harmadát. Ezt még kétszer megismételjük: zabkeksz, tejeskávé, málnalekvár, krém. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, vagy díszíthetjük friss málnával is, ha van kéznél. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
A legeltetett marha sokkal több terhet ró a környezetre, mint sokan gondolják
2025. április 20. Prove - a világ vegán szemmel
Egy friss kutatás megvizsgálta, hogy ténylegesen milyen előnyökkel rendelkezik a legeltetett marha fogyasztása az ipari állattenyésztéshez képest. Az eredmények nem úgy festik le az eljárást, ahogy az a közbeszédben sokszor előkerül. Kiderült, hogy a legideálisabb esetben sem kedvezőbbek a hatásai az ipari módszernél. Az egyéb fehérjeforrásoknál pedig akár negyvenszer is nagyobb lehet a környezeti hatása.… The post A legeltetett marha sokkal több terhet ró a környezetre, mint sokan gondolják appeared first on Prove.hu.
A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben
2025. április 19. Prove - a világ vegán szemmel
Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, a tavalyi év pedig a valaha mért legmelegebb volt a földrészen. A viharok és áradások közel félmillió embert érintettek - derül ki a WMO és a Kopernikusz éves jelentéséből. Az európai kontinens közel felén mértek tavaly rekordmagas hőmérsékleteket. A viharok és áradások legalább 335 életet követeltek, és további 413 ezer… The post A rekordok éve volt a tavalyi Európában, és nem jó értelemben appeared first on Prove.hu.
Veszélyeztetik a klímacélokat az élelmiszerláncok a metánkibocsátás elhanyagolásával
2025. április 18. Prove - a világ vegán szemmel
A világ húsz legnagyobb élelmiszerlánca közül egyik sem teljesít jól, ami a metáncsökkentést illeti - derül ki egy új felmérésből. Az elemzés szerint az üzletláncok jelentéseiben a metán még csak nem is szerepel, és tervük sincs annak csökkentésére. Pedig a metán az egyik legerősebb üvegházhatású gáz. Az élelmiszerláncok kibocsátásának nagy része pedig az állati eredetű… The post Veszélyeztetik a klímacélokat az élelmiszerláncok a metánkibocsátás elhanyagolásával appeared first on Prove.hu.
Több mint száz éve a gyógynövények erejében hisz a Salus Haus (x)
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Több mint 100 éves tapasztalat, holisztikus szemlélet és kompromisszumok nélküli minőség - ez jellemzi a német Salus Haust, amely ma már világszerte több mint 65 országban van jelen. Nálunk, Magyarországon immár 30 éve a családi vállalatként működő Sal-Bert Kft. látja el a kizárólagos képviseletet, és gondoskodik arról, hogy a vásárlók ne csupán kiváló minőségű termékeket… The post Több mint száz éve a gyógynövények erejében hisz a Salus Haus (x) appeared first on Prove.hu.
Zöld turmix tyúkhúrral
A tyúkhúr sokak szemében csak egy gyom, pedig valójában tele van értékes tápanyagokkal. A friss hajtások vasat, C-vitamint, magnéziumot és klorofillt is tartalmaznak, így remek vértisztító, nyirokrendszer-serkentő és enyhe vízhajtóhatású zöld. Tavaszi fáradtság, lelassult emésztés vagy épp böjt idején igazi kincs. És hogy miért turmixba tesszük? Mert így egyszerre könnyű, nyers, friss és gyorsan hasznosuló formában juttathatjuk be. Az íze lágy, enyhén zöld ízű, egy kis zöld alma és citromlé pedig üdítően kerek egésszé teszi. A tyúkhúr nyugodtan mehet a turmixba szárastól, ha zsenge, tavaszi a növény. Ilyenkor a szára puha és turmixolva teljesen eldolgozódik. Sőt, a szárakban is van bőven hatóanyag és tápérték, kár lenne kihagyni. Ha viszont már kicsit idősebb, szálkásabb, fásabb a növény, akkor érdemes a nagyon vastag szárakat kicsippenteni. Ha vadon szedted a tyúkhúrt, érdemes áztatni pár percre, majd folyó vízzel átöblíteni. Hozzávalók: egy jó marék friss tyúkhúr egy marék friss spenót vagy madársaláta egy zöld alma 1 evőkanál frissen facsart citromlé 2-3 dl víz Az összes hozzávalót alaposan megmossuk, megtisztítjuk, az almát feldaraboljuk, turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Azonnal fogyasztható, nem csak hasznos, hanem nagyon finom is.
Könnyebb lesz vegánnak lenni harminc-negyven év múlva - Budapesten járt Melanie Joy szociálpszichológus
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
Öt év után ismét Magyarországon járt és adott elő Melanie Joy amerikai szociálpszichológus és vegán aktivista. A karnizmus jelenségét először leíró bostoni professzorra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak a Magyar Vegán Egyesület által szervezett eseményen, amelynek az Una Terra Alapítvány, valamint a Prove is kiemelt támogatója volt. Joy exkluzív interjút is adott lapunknak, amely a… The post Könnyebb lesz vegánnak lenni harminc-negyven év múlva - Budapesten járt Melanie Joy szociálpszichológus appeared first on Prove.hu.
Erre figyelj, ha egyelőre nem tudod elengedni a tojásvásárlást!
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
Ha a húsvéti tojás helyettesítésére nem vagy nyitott, vásárlásaiddal akkor is voksolhatsz kevésbé kegyetlen állattartási gyakorlatokra. Az Una Terra Alapítvány húsvéti kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a tojásra bélyegzett kódból kiderül, hogy az azt tojó tyúkot milyen körülmények között tartják. A madarak természetes szükségleteit leginkább a szabad- és az ökológiai tartás veszi figyelembe.… The post Erre figyelj, ha egyelőre nem tudod elengedni a tojásvásárlást! appeared first on Prove.hu.
Cukkinis tökmagkrém
A tökmagkrém tipikusan az a dolog, amit egyszer megkóstolsz, és onnantól mindig lesz belőle egy kis üveggel a hűtőben. Krémes, diós, kicsit füstös ízű, tele van jóféle zsírokkal, ásványi anyagokkal és egy nagy adag karakterrel. Bővelkedik magnéziumban, cinkben, vasban és E-vitaminban, de egy kevés B-vitamin is akad benne - mindaz, ami jól jön a hétköznapokban, ha valami egyszerre finom és tápláló falatra vágyunk. Pirítósra kenve, sült zöldségek mellé kanalazva, vagy akár tésztára keverve is működik - pont az a fajta recept, amitől egy egyszerű étkezés is különlegesebb lesz. És a legjobb benne, hogy villámgyorsan elkészül. Hozzávalók: 2 ek kókuszzsír (vagy olaj) 1/2 kk asafoetida (elhagyható) 1 közepes cukkini 1 kápia paprika egy csipet feketebors 20 dkg tökmag 1,5 kk só A kápiát csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne az asafoetidát. Hozzáadjuk a kápiát és a cukkinit, és kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő (kb. 10 perc). Ha megvan, botmixerrel pürésítjük, és félretesszük hűlni. Közben serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Hozzáadjuk a kihűlt cukkinihez és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Egyre intenzívebbek és gyakoribbak a tengeri hőhullámok a klímaváltozás miatt
2025. április 21. Prove - a világ vegán szemmel
Hosszabbak, intenzívebbek és gyakoribbak lettek a tengeri hőhullámok a globális felmelegedés miatt - állítja egy új tanulmány. A kutatók elmondásuk szerint azt szeretnék még több bizonyítékkal alátámasztani, sürgősen szükség van mind a klímaváltozás enyhítését, mind az alkalmazkodási stratégiákat célzó intézkedésekre. A tengeri hőhullámok olyan extrém éghajlati események, amelyek során a tengerek és óceánok egyes pontjain… The post Egyre intenzívebbek és gyakoribbak a tengeri hőhullámok a klímaváltozás miatt appeared first on Prove.hu.
A húsevők valódi fenyegetésnek tartják a vegán életmódot?
Ahelyett, hogy örülnének, több jut nekik, ki nem állhatják őket.
Érzelmek sokaságára képes a bárány, ne minősítsd le húsvéti fogássá!
2025. április 20. Prove - a világ vegán szemmel
Állami kampány zajlik a bárányhús hazai fogyasztásának erősítése érdekében. A magyar juhtartók húsvéti reményeit kissé megtépázták a ragadós száj- és körömfájás vírussal járó, exportot érintő korlátozások. Az állatvédők azonban inkább bárányhústól mentes húsvétban reménykednek. Ellenkampányba kezdett a Noé Állatotthon Alapítvány. ,,Rontsuk együtt tovább a bárányhúsfogyasztási statisztikát - buzdították Facebook-követőiket. ,,A rádióban hallottuk reggel, hogy Magyarországon… The post Érzelmek sokaságára képes a bárány, ne minősítsd le húsvéti fogássá! appeared first on Prove.hu.
Könnyed délutáni túra
2025. április 19. Élj harmóniában
Baráti találka, mi más, mint közös túra - húsvét, szombat délután, elkerülve a kiránduló tömegeket:) A mesés tavaszi erdők tele vannak szebbnél, szebb virágokkal, mézédes illatokkal és a táj egyre zöldebb. Az ég gyönyörű kék, varázslatos felhőkkel. Ez egy könnyed délutáni túra, komolyabb szintemelkedés nélkül. Mai útvonal: Piliscsév - Basa-hegy - Piliscsév szeretettel Kati #túra #kirándulás #piliscsév #éljharmóniában
Ez lehet az egyik fő közös elem a kék zónák hosszú életű lakóinak életmódjában
2025. április 19. Prove - a világ vegán szemmel
A kék zónákban élők étrendjében az egyik legfontosabb közös pont a nagy mennyiségű összetett szénhidrát - állítja Dan Buettner, a kék zónák egyik kutatója. Buettner úgy véli, ez lehet az egyik kulcseleme a hosszú életnek és egészséges öregedésnek, ám sajnálatos módon gyakran egy kalap alá veszik az összes szénhidráttípust. Dan Buettner két évtizede kutatja a… The post Ez lehet az egyik fő közös elem a kék zónák hosszú életű lakóinak életmódjában appeared first on Prove.hu.
Újabb magyar telep esett el, nyár közepéig nem lélegezhetünk fel
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Messze vagyunk még attól, hogy Magyarországot hivatalosan is száj- és körömfájás vírustól mentesnek minősíthessék - figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és Rusvai Miklós virológus is. És bebizonyosodott: okkal. Újabb szarvasmarhatelepen igazolták a vírus jelenlétét. Ennek megfelelően érvényben marad a szigorú elővigyázatosság, a korlátozott határátkelési lehetőségek és a rutinszerű fertőtlenítés. Ahogy a találgatás is a vírus… The post Újabb magyar telep esett el, nyár közepéig nem lélegezhetünk fel appeared first on Prove.hu.
Szlovákia medvemészárlásra készül, Brüsszeltől várják az ellencsapást
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Ismét legálissá vált Szlovákiában a medvék kilövése, 350 példány leölésére bólintott rá áprilisban a pozsonyi kabinet a támadások miatt. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint nem élhetnek olyan országban, ,,ahol az emberek félnek kimenni az erdőbe. Sokak szerint azonban a szlovák kormány módszerei nem megfelelőek - ezt már az Európai Bizottság is vizsgálja. Több európai parlamenti… The post Szlovákia medvemészárlásra készül, Brüsszeltől várják az ellencsapást appeared first on Prove.hu.
Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig
2025. április 17. Prove - a világ vegán szemmel
Húsvétkor kétségkívül az állati eredetű összetevők dominálnak: a húsos hidegtálak, tojásalapú ételek és majonézes saláták között általában aligha akad növényi alapú fogás. Ha nincs ötleted, hogyan tudnád a hagyományt tisztán növényi ételekkel is megtartani, segítünk: ezekkel az ünnepi receptekkel garantáltan sikeres lesz a vegán húsvét. Húsvétkor, ha vegánként vendégségbe mész, sokszor nehézséget okoz az étkezés.… The post Húsvét növényi alapokon - receptötletek az előételtől a desszertig appeared first on Prove.hu.
Ludak ezreivel végeznek, újabb magyar telepeken lobbant be a járvány
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
A járványhelyzet romlásáról számolt be a Nébih, madárinfluenza miatt kell két vármegyében is - Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében - felszámolni egy-egy tömőlúdállományt. A két telep között járványügyi kapcsolat van. Rusvai Miklós virológus már korábban figyelmeztetett: a madárvonulás miatt újra megjelenhet ez a vírus Magyarországon is. Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is a… The post Ludak ezreivel végeznek, újabb magyar telepeken lobbant be a járvány appeared first on Prove.hu.
Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval
2025. április 16. Prove - a világ vegán szemmel
Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz olyan ételeket, amelyek hagyományosan túróból készülnek? Ha nem, akkor ez a pohárkrém remek alkalom arra, hogy kipróbálj egy ilyen receptet. Ez a pohárkrém készülhet almával, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, körtével vagy bármi mással, aminek éppen szezonja van. És mivel a hagyományos süteményekkel ellentétben tészta nélkül készítjük, a tetejére… The post Kölestúrós, gyümölcsös pohárkrém dióval appeared first on Prove.hu.
Ne dőlj be a látszatnak, nem minden fióka vár megmentésre!
2025. április 15. Prove - a világ vegán szemmel
Sokan gondolják egy útszélen vagy bokorban kuporgó fióka láttán, hogy segítségre szorul, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint azonban a valóságban rendszerint nem ez a helyzet. Az elesettnek tűnő kismadarakról általában még a fészek elhagyását követően is gondoskodnak a szülők, a közbeavatkozás pedig végzetes lehet. Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk… The post Ne dőlj be a látszatnak, nem minden fióka vár megmentésre! appeared first on Prove.hu.