Még kapható a második,
bővített kiadás!
Próbálja ki, biztosan ízleni fog!
Vegán almás pite: klasszikus desszert újragondolva
Gombás receptek: 9 varázslatos fogás a hidegebb napokra
Szabdzsi vagy cseresznye?
Szelíd életmódváltók receptek
Újabb nyers-tányér és gombafasírt recept
2015. január 29. Szelíd életmódváltók
Tegnap volt az a nap, 22 nyers nap után, amikor hirtelenül bevillant, hogy valami tartalmasabb ételre vágyom. Szenvedni nincs kedvem, valami újat kipróbálni viszont igen. F vagy F legyen? Dekódolva: fasírt vagy falafel? Megelőzlek a válasszal, persze, hogy mindkettőt csináltam, mert hát az aszalógép egy olyan berendezés, amit érdemes telerakni, egy tálcával indítani tiszta pazarlás. Nálam minden ételkészítés azzal kezdődik, hogy: Mi van itthon? Gomba, hagyma, de jó sok, csíráztatott hajdina és még ez az. Akkor ez+még ez az lesz az alapanyag. És persze a hóban is vidáman zöldellő petrezselyem. De mielőtt leírom a receptet: jó néhány levelet kaptam, amióta csinálom a nyers kihívást és a tartalom nagyon hasonló: MIT ESZEL? Aki kérdezte, írtam, most képes válaszul azoknak, akik nem kérdeztek ugyan, de kíváncsiak rá, itt egy újabb tányérkép. Hozzávalók: egy maréknyi csiperke gomba fél pohár 3 napig csíráztatott hajdina (nem szárítottam, mert úgyis aszalóba megy) fél hagyma 1 ek őrölt lenmag kis olivaolaj só, bors apróra vágott petrezselyem, vagy más fűszernövény, amit szereted kis szója szósz (jó minőségű!) Elkészítés: a gombát, petrezselymet és a hagymát apróra vágom és összekeverem a többi belevalóval. Rendes emberek konyhai robotgéppel aprítják, de nekem nincs (már úgyis rengeteg helyet foglalnak a gépek), így kicsit rámentem botmixerrel, hogy ne legyen darabos. Ha ez kész, akkor tapadásmentes lapon vagy sütőpapíron rudakat csinálok és bele az aszalóba vagy kitámasztott ajtajú sütőbe a legalacsonyabb hőfokon. Nem kell teljesen szárazra kiszárítani, viszont ahhoz, hogy minden oldalról ropogós legyen kívül, forgatni érdemes. Nekem nem sikerült egybe megfordítani az egész rudat, darabokra szabdaltam és úgy forgattam. Jobb is így, mert a szélek is ropogósak lettek. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni, bármiből, ami otthon van. Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze komfortzóna tágító, coach, önismereti és kreativitásfejlesztési tréner www.vegtelenlehetoseg.hu (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Nyers körtetorta, mert a süti az élet szerves része
2015. január 23. Szelíd életmódváltók
Bizony, a süti is az élet része, még pedig az édes és krémes része, kár lenne kihagyni. Bár a sütikhez gyakran odatapad a bűn mellékíze, itt az ideje levetni. Sütit enni cseppet se bűnös dolog. Sőt. Nagyon egészséges testileg-lelkileg. Persze, nem mindegy, milyen süti és mi van benne, de ami a körtetörtát illeti, bármikor feldobja a hangulatot. A mennyiségek 16 cm átmérőjű torta formára vonatkoznak, ami egy kis méretű torta. Normális méretűhöz érdemes duplázni a mennyiséget. Hozzávalók Torta alap: 2 maréknyi darált dió (előtte áztatott, kiszárított) 1 maréknyi nyers hántolt kendermag 1 ek datolyavíz Krém: 1 maréknyi datolya (1 éjszakán át áztatva, áztató vízre is szükség lesz) 2 körte 2 kanál kókuszkrém (konzerves) 1 púpos kanál olvasztott (meleg vízfürdőben) kókuszolaj csipetnyi fahéj Elkészítés: a darált diót összekeverjük a kendermaggal, és egy kanálnyi datolya vízzel “formálhatóvá” és egyben édesebbé is tesszük. Ezt a masszát nyomkodjuk bele a csatos torta formába. A datolyát az áztató vízzel együtt, a meghámozott, összevágott körtét, a kókuszkrémet és a fahéjat turmixoljuk össze, majd keverjük bele az olvasztott kókuszolajat. A masszát öntsük rá a torta alapra és tegyük be min. pár órára, de jobb, ha éjszakára, a hűtőbe. Figyelmeztetés: ennyi kókuszolajból a krém krémes marad, nem folyik szét, de nem megdermedve, mint a “mintasütikben”. Ha valaki nagyon profi kinézésű és állagú sütit akar, több kókuszolaj kell bele. De ettől zsírosabb lesz, úgyhogy maradtam a krémes verziónál. Aki nagyon lájtosat szeretne, kókuszolaj helyett lehet púpos evőkanálnyi utifű maghéjat rakjon bele. Én elmentem megenni még egy szelettel, mert megérdemlem Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze komfortzóna tágító, coach, önismereti és kreativitásfejlesztési tréner www.vegtelenlehetoseg.hu (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Tökéletes nyers céklasaláta, avagy így integráld az ellenpólusokat
2015. január 18. Szelíd életmódváltók
Szakmai áldás, hogy még egy receptet is önismerettel fűszerezek. Ez van, ezt szeretem. Akkor ismét csak a teremtéstörténettel kezdem. Lehet, hogy tudod, lehet, hogy nem, de két teljesen ellentétes szülő gyermekeként jöttem a világra. Nem állok neki felsorolni mindent, csak annyit, amennyi a recepthez szükséges: anyukám lett, ami annyit jelent, hogy északi módon étkeztünk, szinte mindent tejföllel ettünk, meg köménnyel. Apukám meg grúz volt, Ha minimum 5 fajta fűszernövény nem került az ételbe, akkor egy se, meg nincs rendes saláta koriander, fokhagyma és dió nélkül. Hogy emellett is legyen kis kihívás, éppen nyers kihívás kellős közepén vagyok, tehát bármit is készítek, az nyers és vegán. Magyarul, nincs tejfölös cékla saláta…de, helyette született tökéletes nemzeteken túlmutató vitaminbomba. Hatástalanítani szigorúan tilos Hozzávalók (1 személyre, tehát kis matektudással a mennyisége szaporítható) 1 közepes cékla 1 közepes alma 1 gerezd fokhagyma köménymag só, bors koriander vagy petrezselyem zöldje pár szem dió (előtte beáztatott, kiszárított) Púpozott evőkanál magtejföl* Magtejföl (Zöld Múzsától tanultam, örök hála!) 1 tálka napraforgó mag (előtte beáztatva) citromlé só 1 ek oliva olaj 1 tk édesítőszer (ki mit szeret vagy használ, lehet sztevia, méz, agavé) Víz (sűrűséget turmixolás közben érdemes figyelni, de kb. fél pohár) Mindezt összeturmixolni Elkészítés: céklát, almát és fokhagymát apró lyukú reszelőn lereszelünk és összekeverjük a többi belevalóval. Rászórjuk az apróra vágott diót és zöldeket. Ropogós aszalt keksszel megismételhetetlen! Nem is beszélve arról, hogy mennyire egészséges. Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze komfortzóna tágító, coach, önismereti és kreativitásfejlesztési tréner www.vegtelenlehetoseg.hu (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Aszalt répakeksz
2015. január 14. Szelíd életmódváltók
Mondtam már, hogy imádom aszalni és imádom az aszalt kekszeket? Alapvetően a keksz az az étel, főleg, ha sós, amit kifejezetten nem szeretek, mert száraz. E logika szerint az aszalt keksznek is ebbe a kategóriába kellene esni, de szerencsére NEM NYERT! Aszalt kekszben van valami varázslat. Az elkészítési folyamat amolyan alkémikus. Remélem, hogy meggyőztem mindenkit. Aki nálam járt és megkóstolta, az tudja! Mindjárt leírom a receptet is, csak hozzáfűzöm, hogy ezt a receptet úgy mentettem meg a feledésbe eséstől (tényleg, a feledésbe esnek? a szerelembe biztos, de a feledésről nem vagyok meggyőződve), hogy készítés közben chaten elküldtem, így nyoma maradt. Hozzávalók: 1 közepes répa 1 közepes petrezselyemgyökér olivaolaj balzsamecet tamari szósz Himalája só maréknyi csíráztatott hajdina liszt őrölt lenmag lenmag Elkészítés: az apróra reszelt répát és petrezselyemgyökeret turmixgépben összekeverjük olajjal, tamari szósszal és balzsamecettel. Az őrölt lenmagot kis időre beáztatjuk vízbe, majd hozzáadjuk a hajdina lisztet, a lenmagot, az összeturmixolt masszát és sót. Tapadásmentes aszalólapon aszalógépbenen vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben aszaljuk kb. 43 C-on, amíg ropogós nem lesz. Lehet kevesebbet is aszalni, aki puhát szereti. Avokádókrémmel (villával összenyomott avokádó fokhagymával, sóval, borssal) vagy más krémmel remek párosítás. Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze komfortzóna tágító, coach, önismereti és kreativitásfejlesztési tréner http://www.vegtelenlehetoseg.hu/ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Vegán karfiolkrémleves
2014. szeptember 29. Szelíd életmódváltók
Mióta új szelek járnak az étkezési szokásainkban, nagyon megbarátkoztunk a krémlevesekkel. A fő kérdés az elején az volt, hogy a tejszínt mivel helyettesítsem, de mikor a szójatejszínes és zabtejszínes verzió nagyobb sikert aratott, mint az eredeti tejszínes recept, megnyugodtam. A kisfiam kedvence volt eredetileg, aztán szépen az egész család rákapott. Először egy póréhagyma krémlevest próbáltam az új recepttel, aztán lett sütőtökös és karfiolos változat. Most a karfiolkrémleves receptjét és fotóit hoztam, de szabadon váltogathatók az alapanyagok, szinte lehetetlen mellényúlni, mindenhogy finom lesz! A lényeg a sok finom, friss zöldség. A karfiolkrémleves változathoz a hozzávalók: 1 kisebb karfiol 6-7 rózsára bontva 2 szál sárgarépa 1 közepes szem burgonya ízlés szerint 1 szál vastag póréhagyma 1 bio zöldségleves kocka só nélkül ízlés szerint só, bors, fűszerek 3 ek barna nádcukor, nem finomított 3 ek zabtejszín (helyettesíthető szójatejszínnel vagy akármilyen magtejjel is) Elkészítés: A hozzávalókat alaposan megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. Az egészet betesszük egy kedvenc lábosba annyi vízzel, hogy épp elfedje a zöldségeket, fűszerezzük és főzni kezdjük. Kb. 20 perc alatt puhára fő, ekkor hozzákeverjük a zabtejszínt, és még 2 percig hagyjuk főni. Utána pár percet pihentetjük, majd a botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lett, teszünk hozzá vizet. Krémes, édeskés-sós, friss zöldség és nyár ízű csodákat lehet így készíteni. Nekünk eddig mindegyik bejött. Az élvezeteken felül az is érdekes, hogy mi mindenre jó egy ilyen leves. A karfiol: C és B vitaminokban gazdag, azaz erősíti az immunrendszert és az idegrendszer megfelelő működését segíti, de tartalmaz káliumot, mangánt, magnéziumot, kálciumot, valamint rezet, folsavat és szelént. Tehát többek közt a salaktalanítást és a vérnyomás normalizálását is támogatjuk, és nem utolsósorban a szép bőr és egészséges haj megőrzésében is segít a friss karfiol rendszeres fogyasztása. Jó étvágyat és jó egészséget hozzá! Szeretettel: Kollár Andi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Őszi nyers torta
2014. szeptember 11. Szelíd életmódváltók
Nyers süti az a műfaj, amibe teljesen szerelmes vagyok. Na jó, bevallom, imádom krémes édességeket. Erre kerestem egy olyan alternatívát, ami egészséges, finom és krémes egyszerre. Találtam. Elég sokat kísérleteztem az állaggal. Első próbálkozásaim ízre finomak voltak ugyan, de mind csakis kanállal ehetőek. Ismerős? Az őszi tortának az inspirációt ez a torta adta, de ősrégi szokásomhoz híven, abból főzök, ami itthon van. Hozzávalók: alap őrölt lenmag kókuszreszelék 3-4 aszalt szilva (fügével együtt pár órára beáztatni) 2-3 aszalt füge ————————– krém egy maréknyi szilva 2 nagyobb alma egy maréknyi áztatott kesudió (kókuszkrém lehet helyette, krémessé tesz) 1 banán (elhagyható) frissen facsart citromlé ízlés szerint méz vagy agavé szirup 1 ek. folyékony kókuszolaj 1-1/2 ek. utifű maghéj Elkészítés: Nyers sütiknél az egyik alapdolog a sorrend. Először aszalt szilvát aszalt fügével és kis áztatóvízzel turmixoljuk össze. Ennek pikáns savanykás íze lesz, lehet mézzel vagy más édesítőszerrel édesíteni. A kész masszát öntsük bele egy tálba és keverjük bele kókuszreszeléket és lenmagörleményt, annyit, hogy viszonylag szilárd massza legyen. Az arányok ízlésre bízzuk. A masszát egy csatos tortaforma alján nyomkodjuk bele. Ha nincs csatos tortaforma, legyünk kreatívak, sütőpapírral kibélelt egyenesfalú tál is megteszi. A krém összes alkatrészét, kivéve kókuszolajat és utifű maghéjat, rakjuk bele turmixgépbe és turmixoljuk krémmé, a végén rakjuk bele két zselésító-szilárdító alkatrészét is. Most csak annyi van hátra, hogy a krémet kenjuk rá a tortaalapra és tegyünk be pár órára, vagy még jobb, egész éjszakára (így a torta élettartama legalább látszólag hosszabb lesz) a hűtőbe. Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Pikáns paradicsomkenyér, amíg a szezon tart
2014. augusztus 26. Szelíd életmódváltók
Érik a paradicsom, ilyenkor persze egyszerre és sok. Paradicsomsaláta, paradicsomleves, paradicsom-ami-éppen-eszembe-jut. A nyertes pedig a PARADICSOMKENYÉR. Kezdetnek kimentem a kertbe és szedtem kicsit sem tökéletes, de annál egyedibb alakú paradicsomot. Előkerült egy árva paprika is. Hozzávalók: 3 közepes paradicsom 1 répa 1 paprika 3 gerezd fokhagyma petrezselyem és koriander zöld 1 evőkanál olivaolaj só csili paprika zabpehelyliszt lenmagörlemény napraforgómag szezámmag Elkészítés: A paradicsomot, paprikát, fokhagymát, fűszereket és olajat összeturmixolunk. Ha túl száraz a massza, kis vizet vagy paradicsomlevet adhatunk hozzá, hogy a gép ne szenvedjen. Amikor az ” ízt adó ragasztó massza” kész, adjuk hozzá a reszelt répát és a száraz belevalókat kedvünk szerinti arányban. Én a zabpehelylisztből tettem többet, mert a többi olajos mag, ami kicsit nehezebbé teszi a kenyeret. A végső állag olyan, hogy se nem kemény, se nem híg, olyan kenhető massza, ami magában is megáll, nem folyik szét. A masszát tepsiben kenjük szét, és jelöljük meg a szeleteket, hogy utána szépen lehessen széttörni. Persze, ha azt akarjuk Jöhet az aszalás 4-5 órán át a fakanállal kitámasztott sütőben, legalacsonyabb hőmérsékleten. Ésszerű, hogy a sütőt teli kapacitással használjuk ilyenkor, és egyszerre mást is elkészítünk. Például csokis levendula kekszet. Ez a recept természetesen nagyon rugalmas, bármi mehet bele. Ha kipróbáltad így vagy másképp, meséld el milyen lett! Szeretettel és akcentussal, Rita (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Müzlikeksz
2014. augusztus 9. Szelíd életmódváltók
Hol volt, hol nem volt, volt errefelé napsütés és megszoktam, hogy a nap süt. Szedtem egy nagy kosár szilvát és nekiálltam szilvabőr készítésnek. Persze napenergiára számítottam az aszaláshoz. Nos, úgy estefelé, pont, mielőtt behoznám az aszalódó lapokat, gyanús hangokat hallok a terasz felől. Igen, Mérfi bácsi ismét győzött, pár perccel megelőzött és eleredt az eső. Egész szomorú látvány az ázott szilvabőr az aszalt helyett. Nekem elhihetitek. És akkor még ott egy adag szilvapüré, amely aszalásra vár…Nem, ezek nem élik meg a holnapot, vagy megmentem, vagy végük. A történet innen már izgalmassá válik. Igen, hős leszek és megmentem a szilva ázott bőrét, még akkor is, ha sütős módszerhez kell nyúlni. Józan paraszt eszem viszont azt súgta, ha már a sütőben aszalok, akkor legalább teli kapacitással. De mit??? Megvan – ott van a maradék szilvapüré, csak ezt-azt amazt kell belerakni és kész a kőleves aszalt keksz. Aki járatos a témában, tudja, hogy van az a bizonyos 45 fokos hőmérséklet, amelyben a vitaminok és az enzimek nem pusztulnak el, amit a nap nem halad meg, viszont egy átlagos sütő igen. Erre valaki a nagyvilágban kitalálta, hogy a sütő ajtaját ki lehet támasztani fakanállal és így meglesz a megfelelő hőmérséklet és még a konyha is felmelegszik. Müzlikeksz Hozzávalók szilvapüré (vagy más gyümölcspüré) zabpehely pár órán át áztatott napraforgó mag őrölt lenmag mazsola 1 tk méz vagy agavé szirup Az arányok teljesen szabadon improvizálhatóak. Száraz összetevőket összekeverjük, hozzáadjuk mézet és szilva vagy más gyümölcs pürét, annyit, hogy összeálljon a massza, se nem túl keménny, se nem túl híg ne legyen. A sütőtepsiben kiterítjük sütőpapírt és egyenletesen kiterítjük a masszát max. 5mm vastagra. Érdemes még aszalás előtt kockákra “vágni” azaz belenyomni a masszába, hogy amikor elkészül, könnyen lehessen kockákra törni a ropogós masszát. Az aszalás kb. 4-5 órát vesz igénybe, közben megfordítjuk a masszát, hogy mindkét oldalról legyen ropogós. A kekszek elvileg 1-2 hétig boldogan és ropogósan elállnak. Ez annyiban igaz, ha amint kihűltek beleteszünk egy zárt tálba és mindenki előtt eldugjuk. Máskülönben igen gyorsan elfogynak. Legközelebb sós kekszek jönnek, jó? Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Nagy lépés nekünk, kis munka a napnak – AZ ASZALÁS
2014. július 21. Szelíd életmódváltók
Nem titok, napimádó vagyok, főleg, hogy félig délinek egy olyan országban sikerült megszületni, ahol rendkívüli alacsony a napsütötte órák száma. Ha már a teremtéstörténettel kezdek, és esetleg nehezen érthető, hogy miért írok akcentussal: Lettországban születtem és nőttem fel, de amolyan helyi furcsaságként, hiszen a neven, temperamentumom és kinézetem cseppet sem éjszaki. Idejön a déli rész: apám grúz volt. Hogy jön ez az aszaláshoz?Egyenesen és gyalog, hisz Grúzia az a hely, ahol mindent, ami megterem a legizgalmasabb formában nappal kerül tartósításra. Na jó, kis költői túlzás, hogy minden, de ennyit azért elbír a pixelköltészet, ugye? Idén elhatároztam magam, hogy aszalni fogom. Első körben körbe néztem a blogvilágban, hogy csinálják a profik. Meglepődtem, de nagyon – esetek nagy részében aszalógépet vagy sütőt használják. 8-10 órát futtatni az áramot? A tudatos életmód nálam feltételezi, hogy teljes egészben tekintem a folyamatokat és ahhoz, hogy aszalt meggyet csináljam házilag, nem pazarlom az áramot. Mert nyár van és SÜT A NAP! Fenntartható rendszer alapja pedig az, hogy helyén kezelünk a dolgokat, szezonálisan és maximálisan kihasználva megújuló energiát. Napnak, pedig, nem fáj, ha rásüt +3 kg meggyre, ugye? Szóval úgy döntöttem, hogy élek a nap melegével és aszalok. Az aszaláshoz melegre és levegőre van szükség, nedvesség és pára, viszont nem kedvez. Tapasztalatom szerint napos időben az átlagos aszalási idő meggy, szeletelt barack vagy szilva esetén 2 nap. Nincs erre készített aszalótálcám, így leterített sütőpapírra teregetem ki a gyümölcsöket. Első próbálkozásoknál csak úgy a teraszra tettem kövekkel megtámasztva a széleket, nehogy a szél felborítson. Aztán rájöttem, hogy ezt nehéz mobilizálni éjszakára, amikor legalább a tető alá érdemes rakni, de jobb, ha beviszünk, akkor az állatok, a rovarok, stb, se piszkálnak. Erre jött a kemping asztal és nagy gyúródeszka. Mindkettő kifér az ajtón és gyorsan átvihetőek egyik helyről a másikra. Persze ahogy a nap más-más helyen süt a nap folyamán, mobil aszalóval könnyebb követni. Eltelt 2 nap, készen vannak az aszalványok. Most akkor hogyan tovább. 2 mód van rá: zárható üveg – több helyet foglal, ha bepárásodik, bepenészedhetnek az aszalványok, de mutatós, és ha lezárva száraz helyen áll, jó megoldás. Én a régi jó papír módszer híve vagyok. Annak idején a lett nagymamám régi cukor csomagolásokat rakta félre és azokban az aszalt almát tárolt télre. Lettországban max. almát lehet aszalni és azt is a tűzhely mellett. Szóval papír mellett döntöttem. Sütőpapír tölcsérekbe teszek és csipesszel lezárom. Azthiszem egyelőre ennyi, folytatom a kísérletezést és mesélek, mire jutottam. Jön a paradicsom szezon, ugye? Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Aszalt alma kekszek
2014. október 10. Szelíd életmódváltók
Almaszezon van, mikor máskor, ha nem most! Az almakekszek története egyszerű – almalevet préseltünk és sok-sok almapép maradt. Ehhez hozzátartozik, hogy rendes voltam és előtte megpucoltam és kimagoztam az almát. Hozzávalók: almapüré vagy almapép fahéj citromlé kókuszreszelék finomabb, apróbb zabpehely méz vagy más édesítőszer Elkészítés: az összes hozzávalót összekeverni az almapéppel és először golyókat formálni, majd összenyomni. Így kevesebb lesz az aszalási idő. Aztán jön az aszalás – aszalógépben, kanállal kitámasztott sütőben, kandallópárkányon, ki hol. Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Nyers töktorta
2014. szeptember 17. Szelíd életmódváltók
Vigyázat, ez most egy tökös bejegyzés lesz. És nyers. Ősz van és nehéz nem észrevenni az őszi sárgát. Ott van a fákon, ott hever a földön, ott van mindenütt. De a legkoncentráltabban a tökben van ott. Tényleg, mikor néztél meg utoljára alaposan egy sütőtököt? Kívül, belül…most itt egy ok, hogy tököljél egyet, avagy készítsd NYERS TÖKTORTÁT. Hozzávalók: alap 3-4 aszalt függe 3-4 aszalt szilva lenmag – fele őrölve, fele egyben kóskuszreszelék ———— krém egy kisebb tök 1 banán 2 ek méz fél pohár kókusztej 2 ek kókusz olaj 1,5 ek utifű maghéj csipetnyi fahéj Elkészítés Alap:megmosott aszalt szilvát és fügét áztassuk be legalább pár órára, de még jobb, ha előrelátóak vagyunk, és előző nap beáztatjuk. Ha ez megvan, turmixoljuk össze az áztatólével, míg nem kapunk egy gyönyörű bordó-barna illatos masszát. Ebbe keverjük bele tetszőleges arányban a lenmagot és kókuszreszeléket. Minél nagyobb arányban van lenmag, annál erőteljesebb ízű lesz. Lágyítani az állagon úgy lehet, hogy a lenmag és kókuszreszelék egy részét ledarálunk. Annyi szárazanyagot keverjük bele, hogy szilárd, formálható legyen a massza, de azért nem teljesen száraz. A kész alapmasszát kenjünk szét a csatos tortasütő aljában és kb. 1 cm magas szélet is formálhatunk. Krém: A lehámozott tököt darabokra vágjuk és kókusztejjel, banánnal, mézzel és fahéjjal turmixoljuk össze. A kókusztejet apránként adagoljuk, figyeljük, hogy ne legyen túl híg, de ne is prüszköljön a gép az erőlködéstől. Ha kész az illatos és töksárga massza, keverjünk bele meleg vízfürdőben megolvasztott kókuszolajat (most már őszi hőmérséklet van, nem marad meg folyékonyan még a konyhában sem) és útifű maghéjat. Öntsük bele a masszát a tortaformába az előkészített alapra és tegyünk be legalább 3-4 órára a hűtőbe. Akkor az igazi, ha egész éjszakára ott hagyjuk, hogy összeérjen és megdermedjen. Tökös napot mindenkinek! Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze, Senior komfortzóna tágító (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Egészséges cukkini csipsz
2014. szeptember 3. Szelíd életmódváltók
Bizony van ilyen, még mennyire! A csipsz sósan izgalmas ízének és ropogós állagának megvan a maga varázslata. Bevallom, a gyerekek a vendégségben rögtön kiszűrik a csipszeket meg a ropikat és irány a tálca. Itthon nem veszünk, nem eszünk. A tiltott dolgokban viszont nem hiszek, sőt, arra vágyunk, amit nem szabad vagy nem lehet. Akkor lehessen, csak egészségesen! Lássuk hozzá Hozzávalók: Pác 1/2 pohár 2-3 órán át áztatott napraforgó mag 1/2 piros paprika (Kápia vagy Kaliforniai) fél citrom leve 1 ek. sörélesztő pehely só bazsalikom, oregano vagy más fűszerek ízlés szerint egy kis víz, ha a turmixgép prüszköl ——————- 1 nagyobb vagy 2 kisebb cukkini Elkészítés: Cukkini kivételével, mert abból lesz csipsz, minden alkatrészélt belerakjuk a turmixgépbe és összeturmixoljuk. Vizet csak annyit adjuk hozzá, hogy a gép vigye a masszát, ne hígítsuk túl. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk, semmi sincs kőbe vésve. Cukkinit vágjuk fel 1mm vastag karikákra és mind két oldalt mártjuk be a pác masszába. Nem kell tárolni benne, mehet rögtön a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Amikor betelt az összes rendelkezésre álló tepsi, irány az aszalás. Ha nincs aszalógép vagy sütő nem állítható 45 fokra, akkor a legalacsonyabb hőfokon sütünk, amíg az alja már nem tapad a sütőpapírhoz. Ekkor az összes csipszet megfordítjuk, és aszalunk/sütünk, amíg ropogós a teteje. Ha kész, vegyük ki és amint kihűlt, tegyük be egy üvegtárolóba, hogy maradjon ropogós. Tudom, ez nagyon optimista, nem marad meg, mert ez még a kekszeknél is hamarabb elfogy Szeretettel és akcentussal, Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Csokis levendulakeksz
2014. augusztus 22. Szelíd életmódváltók
Valami édeset kérek, de azt nagyon! Itthon meg csupa paradicsom van… hát így született a csokis levendulakeksz. Hol van ebben a logika? Ha már gasztrologika szóba került, aszalt kekszet nem érdemes kis adagban készíteni, árampazarlás. Nagy adagot egy fajtából meg képtelen vagyok elkészíteni, mert számos lehetőséget látok, és megragadom az alkalmat, hogy egyszerre több mindent kipróbáljak. Hozzávalók 1 alma 1 banán kis víz vagy maradék lé (szilvalevet használtam) pár mentalevél 3 szál morzsolt levendula 1 tk méz agavé szirup (vagy más édesítő) zabpehely zabliszt őrölt lenmag napraforgómag kakao por mazsola Elkészítés: Az almát, banánt, édesítőt, mentát és levendulát kis folyadékkel összeturmixolni. Egy tálban összekeverni a száraz összetevőket a gyümölcspürébe. A zab-mag arány teljesen tetszőleges. Ha könnyebbet szeretnénk, akkor több zabpehely vagy zabliszt, ha nehezebbet, akkor több olajos mag. A végső állaga legyen kenhető – se nem túl kemény, se nem híg. A sütőtepsiben kiterítjük sütőpapírt és egyenletesen szétkenjük a masszát max. 5mm vastagra. Érdemes még aszalás előtt kockákra “vágni” azaz belenyomni a masszába, hogy amikor elkészül, könnyen lehessen kockákra törni a ropogós masszát. Az aszalás kb. 4-5 órát vesz igénybe, közben megfordítjuk a masszát, hogy mindkét oldalról legyen ropogós. Hivatalos álláspont szerint a keksz sokáig eláll egy zárt edényben. Nem tudom, nálunk másnapra elfogyott. Szeretettel és akcentussal, Rita (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Céklalevél pesto
2014. július 31. Szelíd életmódváltók
Mint minden receptnek, ennek is van története. Az egész egy beszélgetésből indult. A beszélgetés, pedig egy levélről szólt. Vagyis arról, hogy milyen levél, az adott levél. A helyes megfejtés végül nem céklalevél volt, de se baj, viszont megtudtam egy egyszerű és finom pesto receptet, amit nagyon érdemes kipróbálni. Hozzávalók: egy maréknyi céklalevél fél bögre 4-5 órán át áztatott napraforgómag 2 gerezd fokhagyma reszelve 1 evőkanál olivaolaj kicsivel kevesebb, mint fél citrom leve (a maradékot öntsük egy pohár vízbe és igyunk meg! ;)) só ízlés szerint 1-2 evőkanál víz, ha a turmixgép nem bírja anélkül Minden hozzávalót tegyünk bele a turmixgépbe és turmixoljuk simára. Ha egy háztartási turmixgéppel csinálunk, mint ahogy én is tettem, nagy valószínűséggel kicsi csalásra lesz szükség, vagyis bele önthetjük 1-2 evőkanálnyi vizet. Érezni nem lehet, mert felszívja a pesto magába. Friss, zöld, egészséges, vitamíngazdag és teljesen nyers. Szeretettel és akcentussal, Rita (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));
Vörös turmix – energia a mindennapokra
2014. július 16. Szelíd életmódváltók
Fáradtnak éreztem magam, egyszerűen valami hiányzott. Egyszer csak megvilágosodtam! A piros és a vörös szín hiányzik! Imádom ezt a színvilágot, közel érzem magamhoz. Ruhában is lelkesen hordom. De a nyári zöldben valahogy háttérbe szorult és egyszer csak úgy éreztem, hogy hiányzik. Jó dolog az önismeret. Nem azt jelenti, hogy sosincs semmi kihívásom vagy nyűgöm, hanem azt, hogy viszonylag hatékonyan tudom, hol lehet a megoldás. Ide nekem a vöröset! Amikor megvan a cél, a világmindenség is támogat. Na, nálam ez nem annyira misztikus, mint ahogy első olvasásra tűnik Ezesetben annyit jelent, hogy a szomszéd meggyfa teli van piros meggyel és az ágag bőkezűen átlógnak a kertünkbe. Vagy bőágúan. Meg a hétvégi friss zöldség szálítmányban benne volt egy adag bébicékla. Kell ennél több? Bele a turmixgépbe: 1 maroknyi magozott meggy 3 bébicékla szárastül, levelestül fél citrom leve egy kiskanál agavé szirup vagy méz kis gyömbéér, ha épp van otthon fél liter víz És kis egészségügyi háttérinfó: Cékla egy remek vasforrás, tele van B és C vitaminnal, folsavval, magnéziummal és kalciummal. Vérszegénységre kiváló vérképző forrás, mellesleg jó antioxidáns. Meggy: vértisztító, antioxidáns, emésztésserkentő, és mellesleg imádnivalóan finom A vörös szín energizál, lendületet ad. Érdemes élni vele! Szeretettel és akcentussal: Rita Bakradze (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script, facebook-jssdk));